skip to Main Content

MODERN BEROEPSONDERWIJS KAN NIET ZONDER ONDERZOEK | MBO ONDERZOEKSDAG 2019

De Mbo Onderzoeksdag trok dit jaar een record aantal bezoekers en presentatoren: meer dan 300 bezoekers namen deel aan ruim 70 workshops en masterclasses

Deze derde editie vond plaats bij ROC van Twente in de prachtige voormalige Stork Gieterij. Hier bleek dat onderzoek in en door het mbo een enorme groei heeft doorgemaakt sinds de eerste editie vier jaar geleden. NRO directeur Jelle Kaldewaij onderstreepte deze positieve ontwikkeling door een nieuwe editie in 2021 aan te kondigen.

Uit de vanzelfsprekendheid waarmee de docenten, docent-onderzoekers en practoren hun onderzoek presenteerden bleek wel dat het stadium van ‘snuffelen aan onderzoek’ definitief voorbij is. Jelle Kaldewaij typeerde de omslag treffend: “Van het beeld ‘onderzoek is moeilijk’ naar ‘het is leuk en waardevol om onderzoek te doen in de eigen organisatie’.” “Modern beroepsonderwijs kan niet zonder onderzoek”, betoogde Han Smits, een van de founding fathers van de Practoraten.

Na de plenaire opening belichtte prof. dr. ing. Dave Blank in zijn keynote ‘Onderwijs en onderzoek met een missie’ de razendsnelle technologische vooruitgang en de kennisontwikkeling en de kansen die dit biedt voor het mbo. Hij benadrukte hierbij ook het belang van een regionale aanpak. Na zijn inspiratielezing volgden drie workshoprondes waarin presentatoren hun onderzoek, tips en tools deelden. Ze reflecteerden ook op hun onderzoeksreis en hun leermomenten, soms getypeerd als ‘een marathon’ of zelfs ‘een hobbelig pad’. Naast de veelheid aan onderzoeksmethoden vielen de creativiteit en de vasthoudendheid van de onderzoekers op. En vooral ook het plezier dat ze eraan beleven. Collega’s uit het team en de school worden volop betrokken bij het opzetten, uitvoeren en vooral ook delen van inzichten uit onderzoek.

Voor het eerst tijdens de Mbo Onderzoeksdag vond een regiotafel plaats. Hierin gingen vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven en ROC van Twente het gesprek aan over de mogelijkheden die onderzoek in het mbo biedt voor bedrijven. Onderzoek kan de innovatie die plaatsvindt in bedrijven ondersteunen en verbinden met het onderwijs. “Dé manier om tot goed voorbereid en toekomstbestendig mbo te komen”, aldus Bas Derks van het ministerie van OCW. Gastheer John van de Vegt, was ook verheugd over de regiotafels: hier onderstreepten bedrijven dat de kracht van het mbo ligt in de praktijkgerichtheid en duidelijke ideeën over wat mbo’ers straks kunnen doen.

Tijdens de paneldiscussie bespraken de vertegenwoordigers van vijf organisaties de verschillende initiatieven van onderzoek in en door het mbo. Na het beantwoorden van enkele vragen uit het publiek schetste gastheer John van der Vegt zijn droom: “Roc’s kunnen het zelf. Als sector kunnen wij onze eigen vragen formuleren: niet als lijdend voorwerp van onderzoek, maar leidend.

De dag werd afgesloten met een prijsuitreiking voor de aanmoedigingsprijzen. Een flink lastige keuze volgens de drie juryleden, maar uiteindelijk zijn er winnaars gekozen voor de verschillende categorieën:

  • Vraagstelling: Renske Postuma | Astrum College
  • Methode: Marjolein Strik | Albeda College
  • Doorwerking: Jeanet Laureijs, Jolanda Rijnders & Janske Castelijns | Gilde Opleidingen

Een volle dag, die mede dankzij de gastvrijheid van ROC van Twente en de inzet van haar studenten voorbij vloog! Video’s van de Mbo Onderzoeksdag vind je hier.

Back To Top